17 Mayıs 2012 Perşembe

EKRAN KARTI(VGA CARD)

         
Ekrandaki Görüntü Nasıl Oluşur?
Piksellerden binlercesi bir araya gelerek ekrandaki görüntüyü oluşturur.

Çözünürlük ekrandaki görüntünün kaç pikselden oluşacağını belirler ve yatay dikey pikseller
cinsinden belirtilir (800x600,1024x768 gibi).

Renk Derinliği ne kadar artarsa her pikselin alabileceği renk sayısı artar, renkler gerçeğe daha yakın olur.


En Temel Bileşenleriyle Ekran Kartı



Grafik İşlemcisi: Güncel kartlar için grafik işlemcisi görüntü hesaplamalarını yapmak için ekran kartının üzerine oturtulmuş bir CPU`dur diyebiliriz.

Görüntü Belleği: Ekran kartının üzerinde bulunur ve görüntü hesaplamalarıyla ilgili veriler burada saklanır.

RAMDAC: Monitörlerdeki analog sinyalleri RAMDAC (RAM Dijital-to-Analog Converter) görüntü belleğindeki verileri analog RGB (Red Green Blue) sinyallerine çevirerek monitör çıkışına verir.


BIOS: Ekran kartının çalışma parametreleri, temel sistem fontları kayıtlıdır. Ayrıca bu BIOS sistem açılırken ekran kartına ve onun belleğine de küçük bir test yapar.

Ekran Kartının Montajı;
Anakartın üzerinde bulunan PCI Express Slotu ekran kartının montajının yapıldığı slottur.

* Ekran kartını alıp PCI Express Slotundaki yerine yerleştiririz.
* Yerleştirdikten sonra aşağıya doğru itiniz.

Konuyla ilgili slayta bu linkten ulaşabilirsiniz:

https://www.dropbox.com/s/6vxffdcmspswhvd/ekrankart%C4%B1.pptx


http://dl.dropbox.com/u/46025459/ekrankart%C4%B1.pptx











11 Mayıs 2012 Cuma

Power Supply Özellikleri ve Bağlantısı


Güç kaynağı (Power Supply): Bilgisayarın çalışması için gerekli olan elektrik enerjisini sağlar. Güç kaynağı metal bir kutu içinde fan ile birlikte yer alır. Fan, hava sirkülasyonu ile kasa içerisinde yer alan aygıtların soğutulması için kullanılır. Soğutmanın iyi yapılması performansı arttırır. AT ve ATX form faktörlerine göre farklı tiplerde güç kaynakları vardır. Birlikte kullanıldığı anakartın form faktörüne göre güç kaynağı seçimi yapılmalıdır. AT tipi güç kaynakları P8 ve P9 güç konnektörleri ile AT anakartlara bağlanırken, ATX tipi güç kaynakları 20 pin’li tek parçadan oluşan güç konnektörleri ile ATX ankartlara bağlanırlar. AT tipi güç kaynakları artık günümüzde kullanılmamaktadır.

Power Supply in ucundaki bu kablolar elektriği gerekli parçalara taşırlar. Bu kablolardan ikisi anakart üzerine, biri DVD-ROM, biri Hard-diske- biri Disket okuyucuya, biri gerekiyorsa Ekran kartına takılır. Mecburi takılacak olanlar anakartın üzerine takılan ikisi ve hard-diske takılacak olandır. Diğerleri mecburi değildir.




ATX 20 PİN - BAĞLANTI                                          


Anakarta bağlanan ana bağlantıdır. Bir tarafında tırnak vardır. 


------------------------------------------------------------------------------------------------------------
P4 X1


Anakarta takılır. İşlemcinin hemen yanındadır.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------
IDE BAĞLANTISI

Hard-disk, DVD-ROM, Fan gibi parçaların elektrik girişidir.










9 Nisan 2012 Pazartesi

BIOS (Basic Input-Output System)-(Temel Giriş-Çıkış Sistemi)

BIOS: Bilgisayar ilk açıldığı anda çalışmaya başlayan küçük bir yazılımdır.
Bilgisayarın donanımını tarar ve test eder. Sorunsuz bir şekilde çalışmalarını sağlar. Tüm donanımları işlemciye sırasıyla tanıtır. Donanımların temel iletişim protokollerini belirler. İşletim sisteminin başlangıç ögelerinin herhangi bir sürücüden (HDD,CD-ROM vb.) yüklenmesini sağlar. İşletim sistemi çalışırken donanım ve işletim sistemi arasındaki ilişkileri düzenler.

6 Nisan 2012 Cuma

Dosya Yönetim Sistemi (FAT - NTFS)

1.FAT Dosya Yönetim Sistemi

FAT (File Allocation Table –Dosya Yerleşim Tablosu-) Nedir
?

Dosya yerleşim tablosu ( FAT ), bir diskte bulunan dosyalara ait bilgilerin kayıtlı olduğu alanları belirtmeye yarar. Bir başka deyişle FAT, bir diskin haritası gibidir.

FAT Nasıl Çalışır?

Bu tarz dosya sistemleri File Allocation Table - Dosya yerleşim tablosu - adlı bir sistem kullanırlar.Bu sistemde partisyon her biri belli miktarda sektör içeren "cluster", küme isimli parçalara ayrılır ve hangi dosyaların bu cluster parçalarından hangilerine yerleştiği, hangi cluster parçalarının boş, hangilerinin dolu olduğu gibi bilgiler FAT üzerine yazılır. İşletim sistemi de herhangi bir dosyaya erişim yapmak istediğinde dosyayı bulmak için FAT üzerine yazılan bu bilgilerden faydalanır.

FAT Çeşitleri (FAT16, FAT32, VFAT)

FAT 16: 

DOS, Windows 3.1 ve OS2 sürümü öncesi Windows 95 işletim sistemlerinin kullandığı dosya sistemidir. Eski bir dosya sistemi olduğundan dolayı bir takım eksikleri ve dezavantajları bulunmaktadır. Bunlardan ilki kök dizininin (root) sınırlandırılmış olmasıdır. FAT16 sisteminde açılıştaki primary bölüme ait root dizini, FAT tablosu ve partisyon boot sektörü cluster içinde yer almazlar ve sayısı belli olan sıralı sektörlerde tutulurlar. Bu sayının belli olması kök dizine yapılacak eklentilerin belli bir sınırı olması sonucunu doğurur. Kısaca alt dizinleri istediğiniz kadar uzatabilmekle birlikte: Birincisi, FAT16 bölümlerdeki kök dizinde belli uzunlukta girişle
sınırlandırabilirsiniz. İkincisi, FAT16 dosya sisteminde adresleme, adıüstünde 16 bit olduğundan adreslenebilen maksimum cluster sayısı 65525’tir ve bu cluster’larin maksimum boyutu 32KB olabilir (aslında cluster sayısı 65536 olmalıdır ama bazıları özel amaçlar için tutulur). Bu da bizi FAT16 kullanan bir disk ya da partisyonun 2GB’dan daha büyük olamayacağı sonucuna götürür. Üçüncüsü, FAT16 elindeki bos sabit disk ya da partisyon alanını bir şekilde elindeki bütün cluster’lara dağıtmak zorundadır. Bu nedenle sabit diskin boyutu büyümeye başladıkça cluster boyutu da büyür. Cluster’lar bölünemezler ve ancak tek bir dosya yahut dosya parçasını taşıyabilirler.

Sanal Dosya Yerleşim Tabloları(Virtual File Allocation Tables – VFAT) :

Windows 95 ve NT nin kullandığı dosya sistemi.Kısa bir süre sonra yerini FAT32 ye bırakmıştır.

FAT 32: 

Windows 95, OS2, Windows 98, Windows 2000 ve Linux tarafından tanınıp kullanılabilen ve FAT16’dan daha gelişmiş bir dosya sistemidir.
 İlk olarak FAT32’de herhangi bir kök dizin sınırlaması yoktur.
 İkinci olarak FAT32, FAT16’daki 16 bit adresleme yöntemi yerine 32 bit adresleme yöntemi kullanır. Bu sayede herhangi bir disk ya
da partisyon FAT32 altında 2 TerraByte (yaklaşık 2000 GB) uzunluğunda olabilir.
 Üçüncü olarak ise FAT32 cluster boyutlarını ufak tutarak boşalan israfını
azaltır. FAT32 altında tek bir dosyanın erişebileceği maksimum boyut 4 GB ile sinirlidir.

2. NTFS Dosya Yönetim Sistemi

NTFS Nedir?


NTFS (New Technology File System –Yeni teknoloji dosya sistemi-); Windows NT ve devamı olan Windows 2000, XP tarafından desteklenen bir dosya sistemidir.

NTFS Nasıl Çalışır?

NTFS, dosya konumlarını FAT sistemindeki gibi bir ana indeks olarak saklamakla birlikte (MFT, Master File Table –Ana dosya tablosu-) dosyanın yerleştiği konumları ve diğer bilgileri her cluster’in içinde ayrıca saklayarak daha güvenilir bir yapı sunar. Ancak bu
arada oldukça geniş bir disk haritası oluşturur ve bu bilgiler önemli bir yer kapladığından dolayı400MB’den ufak disk yahut partisyonlarda NTFS kullanılması önerilmez. NTFS, sunucu olarak görev yapan Windows NT ve Windows 2000 işletim sistemlerine ait bir dosya sistemi olmasının gerektirdiği ihtiyaçlar doğrultusunda daha çok disk güvenliği, stabilitesi ve performansıyla ilgili iyileştirmeler içerir ve özetle şu artı özelliklere sahiptir:

 Dosya konumlarıyla ilgili bilgileri cluster içlerinde de saklayarak daha güvenli bir dosya sistemi yapısı sunar.
 Cluster boyutu partisyon boyutuyla sinirli değildir ve 512 byte değerine kadar 23 ayarlanabilir. Bu da disk üzerinde dosyaların parçalanmasını azaltarak hem bos alanın verimli kullanılmasını, hem de özellikle yüksek kapasiteli sabit disklerde performans artışını beraberinde getirir.
 Yaklaşık 16 GB’a kadar uzunlukta olan tek parça dosyaları destekler.
 ACL (Access Control List, Erişim kontrol listesi) özelliği sayesinde sistem yöneticileri tarafından hangi kullanıcıların hangi dosyalara erişebileceği ile ilgili kısıtlamaların koyulabilmesini sağlar.
 Bütünleşik dosya sıkıştırma özellikleri içerir.
 Uzun dosya isimlerini ve Unicode kaynaklı dosya isimlerini destekler. Unicode, dosya isimlendirilmesi sırasında karakterlerin tanımlanması için ikilik sistemde kodlar kullanılmasını öngören bir standarttır. Bu standarda göre Unicode kullanılarak verilmiş olan dosya isimleri Unicode kullanabilen dosya sistemleri tarafından tam olarak nasıl hazırlanmışlarsa şekilde görünürler (örneğin Japonca
yahut Arapça gibi). NTFS dosya sistemi kullanan Windows NT ve Windows 2000 sürümleri FAT sürücüleri görebilir ve bu sürücülerdeki dosyaları okuyabilirler (Windows NT FAT16’yi, Windows 2000 FAT16 ve FAT32’yi görür). Ancak FAT kullanan Windows 95, 98 ve DOS gibi işletim sistemleri NTFS bölümlerini göremezler, dolayısıyla dosya sistemi NTFS olan disk yahut partisyonlara ait verileri okuyamazlar. Bu nedenle sisteminizde örneğin FAT32 altına kurulmuşbir Windows 98 ve NTFS partisyona kurulmuş olan bir Windows 2000 varsa Windows 2000 FAT32 partisyona kurulu olan Windows 98’e ait dosyaları görebildiği ve bu sürücüye bir isim verebildiği halde, Windows 98 NTFS altındaki Windows 2000 dosyalarını göremeyecek ve bu partisyonu bir disk gibi algılayamayacaktır. Bu nedenle bu sürücüye herhangi bir sürücü ismi vermez.

5 Nisan 2012 Perşembe

BİLGİSAYAR DONANIMLARI


Bilgisayar donanımı, bir bilgisayarı oluşturan fiziksel parçalardır. İç ve dış olmak üzere ikiye ayrılır. Bilgisayar kasası içine yerleştiriliyorsa iç donanım, kasa içine yerleştirilmeyen yani içinde yer almayan donanımlara da dış donanım diyoruz.

Bir bilgisayar içinde genellikle ;
  • ANAKART
  • MERKEZİ İŞLEM BİRİMİ(CPU)
  • BİOS
  • YONGA SETİ
  • BELLEK KARTI
  • RAM
  • İŞLEMCİ
  • CACHE MEMORY donanımları bulunur.
    İç denetim birimleri:

    • Giriş Çıkış kartı
    • Grafik kartı
    • Ses kartı
    • Modem kartı
    • Ağ kartı
    • TV kartı
    • Güç kaynagı
    • Sabit disk
    • Disket sürücü
    • Optik disk sürücü
    • CD-ROM
    • DVD-ROM
    • USB bellek aygıtı
    Giriş Birimleri:
    • Klavye
    • Fare
    • Tarayıcı
    • Joystik
    • Kamera
    • Mikrofon
    • Parmak izi okuyucu
    Çıkış Birimleri:
    • Monitör
    • Hoparlör
    • Kulaklık
    • Yazıcı
    • Kasa

    16 Mart 2012 Cuma

    GİGABYTE anakart markasının GA-H55M-S2H modelinin ürün özellikleri



    CPU(işlemci): LGA1156 Soket, Intel® Core™ i7, Intel® Core™ i5 ve Intel® Core™ i3 serisi işlemci desteği


    Chipset(Yonga Seti): Intel®H55 Expres


    Memory(Bellek): 16 GB sistem belleğine kadar destek veren 2 x 1,5V DDR3 DIMM yuva ve  DDR3 1666 (O.C.)/1333/1066/800 MHz bellek modülleri desteği

    Onboard Graphics(Yerleşik Grafikler)

    Audio(Ses):  Realtek ALC888B

    LAN:  Realtek RTL8111D yonga

    Expansion Slot(Artırma Yuvaları): PCI Express x16 yuvası, x16’da çalışıyor. (PCIEX16),(PCIEX16 yuvasındaki çalışma PCI Express 2.0 standardına uygundur.)PCI Express x16 yuvası, x4 (PCIEX4)’da çalışıyor,
    Multi-Graphics Technolog(Çoklu Grafik Teknolojisi):   ATI CrossFireX™ Teknolojisi Desteği
    Storage Interface(Depolama Arayüzü)

    USB

    Internal Connectors(Dahili Konektörler)

    Back Panel Connectors(Arka Panel Konektörleri)

    I/O Controller(I/O Denetleyici):  iTE IT8720 yongası
    Hardware Monitor(Donanım Monitör)


    BIOS: AWARD BIOS kullanımı

    7 Mart 2012 Çarşamba

    Bir Donanımcı İçin Gerekli Malzemeler



    • Antistatik bilek bandı ya da diğer antistatik aygıtlar




    • Düz kafalı tornavida






    • Yıldız kafalı tornavida


    • Somun ağızlı tornavida




    • İğne burunlu pense

    • Köşegenler ve enine kesimli pense





    • Dar bölgelerde görmeyi kolaylaştırmak için ayna



    ANALOG AVOMETRE
    • Sayısal/analog avometre









    DİĞİTAL(SAYISAL)AVOMETRE




    • Cep Feneri







    Ölçü Aletleri


    • Post Test Cihazı




    • Kablo Test Cihazı



      
    • Optik Ölçüm Cihazı



    • Geri Döngü Fişleri

    21 Şubat 2012 Salı

    MASAÜSTÜ BİLGİSAYAR

    CASPER BİLGİSAYAR: 


    İşlemci Markası
    INTEL
    İşlemci Teknolojisi
    Intel® Core™ i5
    İşlemci Numarası
    3450
    İşlemci Hızı
    3.1 GHz
    Hafıza (RAM) Kapasitesi
    6 GB
    Hafıza (RAM) Tipi
    DDR3
    Hafıza Bus Hızı
    1333 MHz
    Disk Kapasitesi
    500 GB
    Ekran Kartı Hafızası
    1 GB
    Ekran Kartı Markası
    INTEL
    VGA Chipset Modeli
    ATI HD6510
    Optik Sürücü
    DVD±RW Double Layer
    İşletim Sistemi
    7 Home Basic 64 Bit Tr
    Ekran Kartı Tipi
    Paylaşımsız Hafıza
    Disk Desteği
    SATA SATA


    FİYAT:1.525 TL